Kortbekzeekoet.
De kortbekzeekoet is een arctische soort. Overwintert zuidelijk tot M-Noorwegen. is dwaalgast langs Britse en M-Europese kusten.
Dichtstbijzijnde broedgebieden zijn Noord-Noorwegen en IJsland.
In Nederland tot en met 1999 zeven gevallen. Dit geeft wel aan hoe zelden deze soort in Nederland wordt gezien. Nadien is deze soort nog wel enige keren waargenomen.
Alle gevallen tot 2004 betroffen vondsten van dode exemplaren op Noordzeestranden; alleen de vogel van 1979 is als olie-slachtoffer nog levend, zwemmend langs de kust, waargenomen voordat hij zes dagen later dood werd opgeraapt. De vogel van 2005 kon worden gefotografeerd toen hij over de branding langs een groep waarnemers vloog. Het exemplaar van 2012 was het eerste zomergeval; de vogel had een door vervuiling aangetast verenkleed en zwom eerst twee dagen in juli bij Lauwersoog, Groningen, om daarna, bijna twee weken later en 120 km westwaarts, op zee bij Den Helder, Noord-Holland, te worden teruggevonden; op de laatstgenoemde plek werd gezien dat hij dobberend op het water stierf maar hij kon niet worden verzameld.
Zoals je in het voorgaande kunt lezen is deze soort ook bij Den Helder waargenomen; door de zeetrektellers.
Kees Rebel dook in zijn archief en vond het verslag over deze waarneming.
Klik op onderstaande tekst om dit verslag uit 2012 te lezen.
KORTBEKZEEKOET DUIKT OP VOOR DE KUST BIJ HUISDUINEN
De kortbekzeekoet trok veel bekijks. foto: Henk Post.